Корзина
+380973267924
Стандарти якості меду після лікування бджіл. Вимоги до меду з боку ЄС.
Контакты
"Медовый Рай"
Наличие документов
Знак Наличие документов означает, что компания загрузила свидетельство о государственной регистрации для подтверждения своего юридического статуса компании или физического лица-предпринимателя.
+38044525-70-75+380973267924
+38066694-30-81
+38063346-61-64
Анна, Алеся, Марина-консультанты.
УкраинаКиевул. Стратегическое шоссе,35 03028
Карта

Стандарти якості меду після лікування бджіл. Вимоги до меду з боку ЄС.

Стандарти якості меду після лікування бджіл. Вимоги до меду з боку ЄС.

В останні роки в багатьох країнах для боротьби з кліщем широко використовують природні сполуки (ефірні олії та органічні кислоти). Яка гранично допустима концентрація для тимола, які речонини заборонені у використанні при лікуванні бджіл та як здійсн

В останні роки в багатьох країнах для боротьби з кліщем широко використовують природні сполуки (ефірні олії та органічні кислоти).
Гранично допустимі концентрації даних
Так, гранично допустима концентрація для тимола, встановлена в Швейцарії, становить 0,8 мг/кг, відчутний запах тимола відмічається при кількісному вмісті 1,1-1,5 мг/кг; тимол легко випаровується, запах зникає упродовж 2 тижнів. Залишкова кількість тимола у воску буває вищою, ніж у меді, і не залежить від кількості обробок за сезон.
Залишкова кількість органічних кислот (мурашина, щавлева, молочна), що використовуються для лікування бджіл, обмежується їх природною концентрацією в меді. Квітковий мед містить мурашиної кислоти в кількості - 17-85 мг/кг; щавлевої - 8-51 мг/кг, падевий мед - 42-284 та 38-119 мг/кг відповідно. Встановлено, що після використання мурашиної кислоти навесні, вона може зберігатися в меді влітку в досить високих концентраціях, аж до зміни смаку продукту.
Засоби боротьби з восковою міллю, зокрема парадихлорбензол та нафталін, заборонені у використанні в країнах ЄС. В меді недопустима також наявність дезінфікуючих засобів, що використовуються для дезінфекції пасічних приміщень, вуликів та реманенту. В продуктах бджільництва можлива також наявність залишкових кількостей: металоорганічних сполук та пентахлорфенолу, що використовуються як протектори (для захисту) деревини вулика; карболової кислоти та продуктів горіння різноманітних матеріалів при згоранні в димарі під час відбору меду; хімічних сполук та механічних домішок з технологічного обладнання (медогонок, фільтрів, насосів, трубопроводів, систем дозування ) та інших джерел забруднення.
Щодо маркування продуктів бджільництва, то зокрема директивою 2001/110/ЄС передбачається вказування на етикетці наступної інформації: контамінантів (наявності забруднювачів) та методів аналізу; країну походження меду; назву меду; рослинне, регіональне (територіальне) або топографічне походження меду, специфічні критерії; відсутність пилку та інших окремих інгредієнтів в меді при фільтрації; крім того, пекарський (кондитерський) мед повинен мати такий напис: "Призначений тільки для приготування продуктів на кухні". При змішуванні різних типів меду вказується: "Суміш меду країн Європейського Союзу", "Суміш меду країн не Європейського Союзу", заборонено змішування фільтрованого меду з нефільтрованим. Відповідно до "Правил про безпеку продовольства" з 01.01.2005 року вводяться штрих-коди відповідно стандартам EAN-UCC щодо ідентифікації виробів, що включають глобальний номер місцезнаходження власника, торгову марку та серійний вантажувальний контейнерний код.
Отже, дотримання вимог Європейського Союзу щодо якості продуктів бджільництва, забезпечує доступ до світового ринку та забезпечує їх товарообіг. При вступі України до Світової Організації Торгівлі це є надзвичайно актуальним. Звичайно ж, для виконання цих вимог необхідно підвищення рівня дотримання встановлених технологічних вимог та культури виробництва. Суттєвим важелем впливу є дотримання рекомендацій спеціалістів ветеринарної медицини щодо проведення лікувально-профілактичних заходів на пасіках, забезпечення бджіл високоякісною, екологічно чистою кормовою базою.
Загалом функціонування ринку продуктів бджільництва не можливе без налагодження системи контролю їх якості. Безперечно контроль якості меду, як продукту галузі бджільництва, що найширше представлений на світовому ринку с важливою складовою контролю якості харчових продуктів у цілому. Варто зазначити, що світова система контролю якості меду має доволі налагоджений механізм діяльності з цього приводу. Мова йде саме про систему контролю якості, оскільки вона базується на чітко виписаній законодавчій базі, має суб'єкти та об'єкти управління, що, в свою чергу, функціонують згідно встановлених нормативних вимог.
Розглянемо найбільш вагомі складові світової системи контролю якості меду, до якої зокрема належать: Європейська федерація фасувальників та дистриб'юторів меду (European Federation of Honey Packers and Distributors - EFHPD), Міжнародна комісія по меду (Internacional honney commission - ІНС), Міжнародна асоціація фасувальників меду (Honey Internacional Packers Assotiation - НІРА), Європейська служба швидкого реагування (тривоги) для харчових продуктів та кормів для тварин (Rapid Altet System for Food and Feed - RASFF).

 

 

За матеріалами журналу Пасіка

facebook twitter
Предыдущие статьи